IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Частният сектор на САЩ продължава да закрива работни места

Планираните съкращения на служители в големи компании отново се увеличават

16:26 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Частният сектор на САЩ продължава да закрива работни места

Работните места в частния сектор на американската икономика намаляват с 371 хил. през юли, разкри докладът на американската консултантска компания ADP Employer Services. Малко преди това стана ясно, че планираните съкращения на служители в големи компании се повишават през юли и отчитат първия си месечен ръст за последните шест месеца.

Спадът в заетостта през юли е най-малкият от октомври 2008 г. и затвърждава тенденцията на значително подобрение на състоянието на пазара на труда през второто тримесечие. Отчетът на агенцията ADP Employer Services следи месечното изменение на броя на заетите лица във всички отрасли на икономиката на САЩ с изключение на публичния и селскостопанския сектор.

Броят на съкратените през юли служители се оказа по-голям от очакванията на икономисти да бъдат закрити 351 хил. работни места. Секторът на услугите заема челно място по закрити работни позиции през разглеждания месец. Броят на съкратените работни места през юни бе коригиран надолу до 463 хил. спрямо първоначално обявените 473 хил.

Много по-подробният отчет на американското правителство за състоянието на пазара на труда ще се публикува в петък. Според икономистите неселскостопанските отрасли на американската икономика са закрили общо 333 хил. работни места през юли, а безработицата в САЩ през юли се е повишила до 9,6% от работната сила спрямо 9,5% през май.

Отделен доклад на агенцията Challenger, Gray and Christmas разкри, че планираните съкращения в големите американски компании се увеличават с 31% на месечна база през юли и достигат 97 373 служители. По този начин общият брой на заплануваните съкращения от началото на годината надхвърля 994 хил. души, което е със 72% повече от същия период от 2008 г.

Извадката на консултантската компания, която е специализирана в управлението на човешки ресурси, показва, че фирмите са освободили 74 хил. служители през юни спрямо 82 хил. служители за същия месец на миналата година. В сравнение с миналия месец планираните съкращения намаляват с 33%, което е пети пореден месечен спад.

Данните за по-силното от очакваното увеличение на съкратените работни места доведоха до спад на курса на щатската валута спрямо еврото. Към 16:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4390 долара за евро спрямо курс от 1,4413 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още