IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в Австралия остана 3%, ново понижение не се очаква

Сегашната парична политика е най-удачна в контекста на развитието на австралийската икономика

10:26 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Австралия остана 3%, ново понижение не се очаква

Централната банка на Австралия остави основната лихва в страната на ниво от 3 на сто за четвърти пореден месец през август. Гуверньорът на банката Глен Стивънс намекна, че основният лихвен процент в страната вероятно няма да бъде понижаван допълнително.

Според него сегашната паричната политика на централната банка е най-подходяща като се имат предвид новите икономически обстоятелства. В предишното си изявление той заяви, че нивото на инфлацията в страната позволява допълнително понижение на основния лихвен процент.

Централната банка аргументира промяната в своето становище с това, че състоянието на местната икономика не се е влошило толкова силно, колкото се е очаквало в началото на тази година. Нейното решение да запази основната лихва бе очаквано от пазарните анализатори.

През миналата седмица Австралийската централна банка загатна, че може да повиши основния лихвен процент преди безработицата да е достигнала своя пик. Това подсили спекулациите, че Австралия може да увеличи своята лихва много по-рано от другите развити икономики.

Отделни данни показаха, че цените на жилищата са се повишили с 4,2% на тримесечна база от април до юни. Икономистите очакваха жилищата в осемте най-големи австралийски града да поскъпнат с 2,1% през второто тримесечие спрямо предходното, когато се понижиха с 1,5%.

Междувременно продажбите на дребно през юни отчетоха рязък спад през юни. Те се понижиха с 1,4% на месечна база, докато икономистите очакваха ръст от 0,5%. Въпреки това решението на Австралийската централна банка може да се базира на предварителните данни за юли.

Индексът, който следи цените на стоките, продължи да се понижава за пореден месец през юли. Те са вече е с 31,8% по-евтини в сравнение със същия месец на миналата година. Спрямо предишния месец желязната руда, въглищата и другите стоки, които страната изнася, са поевтинели с 0,3%.

Курсът на австралийския долар спрямо американския се повиши след поредицата от данни за австралийската икономика. Към 10:20 ч. българско време валутната двойка AUD/USD се котира при ниво от 0,8424 щатски долара за един австралийски, което прави дневен ръст от над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още