IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производственият сектор в САЩ все по-близо до възстановяването

Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши до 48,9 пункта през юли

17:42 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производственият сектор в САЩ все по-близо до възстановяването

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ се повиши до най-високата си стойност от септември миналата година, след като през юли отчете много по-силен ръст от очакваното.

По този начин показателят се приближи още повече до нивото от 50 пункта, което разделя експанзията от свиването на сектора. Той се намираше под него в продължение на 18 поредни месеца.

Данните на Института за управление на доставките (ISM) показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор възлиза на 48,9 пункта през юли спрямо 44,8 пункта за месеца преди това.

Това загатва, че съвсем скоро може да се очаква растеж в производствения сектор на страната. Икономистите очакваха по-слабо повишение на индекса до 46,4 пункта.

Стойностите на компонентите, които следят новите поръчки и обема на продукцията в сектора, вече се намират в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи ръст спрямо предишния месец.

Според специалистите на ISM, ако този темп на растеж на индекса се запази през идните месеци, не е изключено производственият сектор да отчете ръст през третото тримесечие.

През разглеждания месец шест от общо 18 индустриални сектора се разрастват, начело с производството на хартиени продукти, електрическо и транспортно оборудване и други.

Отделни данни на Бюрото за икономически преброявания показаха, че разходите в строителния сектор на САЩ се увеличават с 0,3% на месечна база през юни.

Икономистите очакваха понижение на показателя от 0,5% за месеца, след като през април той намаля с 0,9%. В сравнение със същия месец на 2008 г. обаче разходите намаляват с 10,2 на сто.

Най-силен ръст отчита строителството на обществени сгради, което се увеличава за пети пореден месец. То генерира около една пета от всички разходи в строителния сектор на САЩ.

Данните за производствения и строителния сектор на САЩ понижиха курса на долара спрямо еврото, защото оказаха влияние върху риск апетита на пазарните участници. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4405 долара спрямо курс от 1,4323 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още