IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производственият сектор на Острова с първи ръст от 2008 г.

Новината повиши курса на паунда спрямо щатския долар до най-високата му стойност за тази година

13:03 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производственият сектор на Острова с първи ръст от 2008 г.

Икономическата активност в производствения сектор на Великобритания отчете ръст за първи път през последната година. Това доведе до силно поскъпване на британската валута спрямо щатския долар, като курсът на двойката GBP/USD стигна най-високото си ниво за тази година.

Индексът на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането (CIPS), който следи бизнес активността в производствения сектор в Обединеното Кралство, се повиши от 47,7 пункта за юни до 50,8 пункта през юли. Това е най-високата стойност на показателя от март 2008 г. досега.

Икономистите очакваха доста по-слабо увеличение на индекса до 47,7 пункта за юли спрямо първоначално обявената стойност от 47 пункта за месеца преди това. Стойност на показателя над 50 пункта е знак за разрастване на активността в производствения сектор на икономиката.

Най-силен ръст отчита компонентът на индекса, който следи новите поръчки. Той достига най-високата си стойност от ноември 2007 г., предаде Bloomberg. Това показва, че производителите отново започват да трупат запаси, след като ограничиха производството си през последните месеци.

Според правителството икономиката на страната получава подкрепа от поевтиняването на местната валута. Британският паунд загубил около 11% от стойността си спрямо кошницата от шест основни валути за последните 12 месеца и това прави износа на Великобритания по-конкурентен.

Британската лира поскъпна с повече от 0,7% спрямо щатския долар след добрите данни за производствения сектор. Към 13:00 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6827 долара спрямо курс от 1,6755 два часа по-рано.

В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на Английската централна банка. Икономистите смятат, че основния лихвен процент ще остане 0,5% и ще следят дали обхвата на програмата за изкупуване на активи ще бъде разширен до максималните 150 млрд. паунда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още