IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарският производствен сектор дава признаци за стабилизиране

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Швейцария стигна най-високата си стойност за последните десет месеца

11:20 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарският производствен сектор дава признаци за стабилизиране

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Швейцария се повиши по-силно от очакваното и то за четвърти пореден месец през юли, съгласно данните на Асоциацията за управление на материалите и предлагането в страната (SVME).

Показателят достига 44,3 пункта през юли спрямо 41,8 пункта за месеца преди това и 53,0 пункта за юли 2008 г. Това е най-високата му стойност от октомври 2008 г., когато той възлезе на 45,9 пункта. Анализаторите очакваха по-слабо повишение на индекса до 43,6 пункта.

Почти всички компоненти на индекса отчитат ръст, който е най-осезаем при индекса за доставките, който вече се намира в зоната на ръст над 50 пункта, както и този за обема на производството, който е близо до 50 пункта. Изключение правят само новите поръчки, които се понижават леко.

През февруари индексът на бизнес активността в производствения сектор на Швейцария отбеляза най-ниската стойност в своята 14-годишна история от 32,6 пункта, след което се задържа на това ниво още един месец и започна да се повишава през април.

Все пак показателят остава под нивото от 50 пункта за единадесети пореден месец, което показва колко силно е засегнат производствения сектор на страната от спада на износа и свиването на потреблението в световен мащаб.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор е важен икономически индикатор, защото дава насоки за развитието на индустриалния сектор през следващите шест месеца. Стойност под прага от 50 пункта означава, че икономическата активност в сектора се свива.

Икономиката на Швейцария се сви с 0,8% през първото тримесечие на годината в сравнение с последните три месеца на 2008 г. На годишна база брутният вътрешен продукт намаля с 2,4 %. Експертите на Credit Suisse очакват икономиката на страната да се свие с 2% през тази година.

Новината не оказа влияние върху курса на швейцарската валута спрямо щатския долар. Към 11:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0723 швейцарски франка. От началото на валутната сесия швейцарският франк поевтинява с 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още