IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Германия намаляха неочаквано

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Германия се понижиха с 1,8% на месечна и годишна база през юни

10:28 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Германия намаляха неочаквано

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Германия се понижиха неочаквано през юни и отчетоха спад за втори пореден месец. Това показва, че икономическата активност в страната е била слаба и през второто тримесечие, въпреки че се е подобрила в сравнение с първите три месеца на годината.

Индексът, който следи продажбите на дребно в Германия, се понижи с 1,8% на годишна база през юни. В сравнение с предишния месец продажбите на дребно намаляват също с 1,8%. Данните са коригирани със сезонните колебания и броя на работните дни.

Пазарните анализатори очакваха ръст на показателя от 0,4% на месечна и 0,9% на годишна база. Данните на Федералния статистически офис разкриха още, че за месеца преди това продажбите на дребно са отчели спад от 1,3% за месеца и 3,7% за годината.

През първите шест месеца на годината продажбите на търговците на дребно намаляват с общо 2,1% спрямо същия период на 2008 г. През второто тримесечие те остават непроменени спрямо първото, когато отчетоха спад от 0,8 на сто.

Това показва, че практиката на немските работодатели да прибягват до съкращаване на работното време, вместо да освобождават самите служители, дават резултат. По този начин броят на хората, които са останали без работа, се повишава по-бавно в сравнение с другите развити страни.

Съобразеното със сезонните колебания равнище на безработица в страната остана на ниво от 8,3% за втори пореден месец през юни. Немското правителство отпусна 85 млрд. евро за стимулиране на икономиката, като част от тях покриват разходите на компаниите за социално осигуряване.

Еврото поевтиня спрямо долара след неочаквано лошите данни за продажбите на дребно в Германия през юни. Към 10:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4229 щатски долара спрямо курс от 1,4237 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още