IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията отхлабва хватката си в САЩ

Брутният вътрешен продукт се е свил с едва 1% през второто тримесечие на годината след спада от 6,4% през предходното

15:59 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията отхлабва хватката си в САЩ

Американската икономика сякаш започва да се стабилизира след силния си спад от последните месеци. Това се вижда от данните за брутния вътрешен продукт на страната, който е намалял с едва 1 на сто на годишна база през второто тримесечие.

Това постижение е далеч по-добро от средния спад за предходните две тримесечия, който възлезе на 5,9 на сто, предава Market Watch. Само през предходното тримесечие свиването на БВП възлезе на 6,4 на сто, което е най-големият спад за последните 27 години.

Прогнозите на анализаторите бяха за по-голям икономически спад от 1,5 на сто на годишна база.

Въпреки данните обаче не може да се каже, че ситуацията в САЩ изглежда кой знае колко добра, тъй като свиването на икономиката продължава вече четири поредни тримесечия, което не се е случвало нито веднъж в историята на статистиката.

Началото на този вид данни, предоставяни от американското търговско министерство на всеки три месеца, е поставено през 1947 година.

Потребителските разходи, които генерират около 2/3 от БВП на САЩ, са се свили с 1,2 на сто на годишна база, което е доста над очакванията на анализаторите за спад от 0,5 на сто. През предходното тримесечие те нараснаха с 0,6 на сто на годишна база.

Дефлаторът на БВП, който е предпочитан от Федералния резерв начин за следене на инфлацията, се е увеличил с 2 на сто на годишна база, което надхвърля прогнозите. През предходното тримесечие той нарасна с 1,1 на сто.

Позитивният сигнал от данните на министерството за второто тримесечие е далеч по-слабият от очаквания спад в бизнес инвестициите, износа и материалните запаси. На фона на това се наблюдава и увеличение на държавните и щатските разходи.

Данните от доклада на министерството са първата оценка на БВП за второто тримесечие, а през август и септември ще бъде публикувана тяхна ревизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още