IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителите във Великобритания са в период на изчакване

Индексът на потребителското доверие се закрепи на най-високото си ниво от април 2008 г. през юли

10:56 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителите във Великобритания са в период на изчакване

Доверието на потребителите в Обединеното кралство се задържа на най-високото си ниво от април 2008 г., показват данните на изследователския институт GFK. Индексът на потребителското доверие остана на нивото от минус 25 пункта за втори пореден месец през юли.

Това подсказва, че потребителите във Великобритания са несигурни и изчакват да видят в каква посока ще поемат икономиката и пазарът на труда до края на тази година. Все пак юлската стойност на показателя е най-високата за последните 16 месеца и е доста над нивото от -39 пункта преди година.

Пазарните анализатори очакваха индикаторът да се повиши до -23 пункта. Все пак новината помогна на британската лира да поскъпне с 0,4% спрямо долара и към 10:50 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6557 щатски долара.

Показателите, които следят оценката на потребителите за финансовото им положение през последните и следващите 12 месеца, се понижават леко. Междувременно индексът, който измерва склонността им да спестяват, се увеличава спрямо предишния месец.

Проучването на GFK се провежда всеки месец сред 2 хил. души във Великобритания. То отразява оценката им за относителното ниво на миналите и бъдещи икономически условия, включително и личното им финансово положение, както и очакванията им за общата икономическа ситуация.

Потребителското доверието е водещ индикатор за промените в потребителските нагласи. Така то разкрива тенденциите в потребителските разходи, които генерират по-голямата част от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още