IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония записа рекордна дефлация

Основният индекс на потребителските цени отчете рекорден годишен спад от 1,7% през юни

10:09 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Япония записа рекордна дефлация

Основният индекс на потребителските цени в Япония отчете рекорден годишен спад от 1,7% през юни, след като слабото потребление на домакинствата продължи да тласка икономиката на страната към втори период на дефлация за последното десетилетие, предаде CNBC.

Индексът следи цените на стоките в потребителската кошница, с изключените на хранителните продукти, чиито цени са по-волатилни. Това е четвъртият пореден месец на годишна дефлация в Япония, като спада на цените съвпадна с очакванията на икономистите.

Дефлацията се ускорява спрямо нивото си от 1,1% за месеца преди това и в комбинация с нарастващата безработица, намаляването на заплатите и свиването на потребителските разходи, заплашва възстановяването на японската икономика.

Днес стана ясно още, че безработицата в Япония се е повишила до най-високото си ниво за последните шест години през юни, а наличността на свободни работни места е паднала до рекордно ниска стойност. Това означава, че потребителите вероятно няма да увеличат разходите си скоро.

Равнището на безработица се увеличава до 5,4% през юни спрямо 5,2% за месеца преди това. Икономистите очакваха безработицата да се повиши по-слабо до 5,3%. Междувременно разходите на домакинствата се понижават с 0,3% на месечна база през юни.

Индексът на потребителските цени, който изключва цените на хранителните продукти и енергийните ресурси, също задълбочава своя спад през юни. Той е вече с 0,7% по-нисък спрямо нивото си отпреди една година. Годишният му спад възлезе на 0,5 на сто през май.

Основният индекс на потребителските цени за района на Токио също отчита рекорден спад от 1,7% през юли. Това се оказа малко повече от очакваната дефлация от 1,6%, след като показателят се понижи с 1,3% за месеца преди това.

Дефлацията до голяма степен се дължи на поевтиняването на енергийните ресурси през последните 12 месеца, след като техните цени достигнаха рекордно високи нива през 2008 г. Понижението на цените е очаквано от Японската централна банка и вероятно няма да окаже влияние върху либерална й парична политика на този етап.

Отделни данни разкриха, че индексът на началното жилищно строителство отчита спад от 32,4% на годишна база през юни. Това е седмия пореден месец, в рамките на който броят на новите строежи на жилищни сгради в Япония намалява.

Японската йена поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 9:55 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,35 йени. От началото на тази година курсът на йената спрямо долара се е понижил с над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още