IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайно безработните в САЩ са най-малко от април

Броят на трайно безработните лица в САЩ се понижи до 6,2 млн. души за седмицата до 18 юли

16:55 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трайно безработните в САЩ са най-малко от април

Броят на трайно безработните лица в САЩ се понижи с 54 хил. до 6,2 млн. души за седмицата до 18 юли. Това е най-малкият брой на американците, които получават социални помощи за безработица в продължение на поне две седмици, от месец април досега.

От началото на икономическата криза през декември 2007 г. американската икономика е закрила около 6,5 млн. работни места. Данните на Бюрото за трудова статистика показаха още, че броят на лицата, които са подали за първи път молба за помощи при безработица, се е повишил по-силно от очакваното.

Той отчита ръст от 25 хил. до 584 хил. души за седмицата до 25 юли, но все пак остава под рекордните си нива си от края на юни. Пазарните очаквания бяха за ръст на показателя до 573 хил. спрямо първоначално обявените за седмицата преди това 554 хил. души.

Четириседмичната средна стойност на новите молби за помощи при безработица, която отразява по-коректно тенденциите в пазара на труда, намалява до 559 хил. спрямо 567 хил. за предишната седмица. През летните месеци на годината обаче показателят е по-волатилен от обикновено.

Това се дължи на обичайното освобождаване на персонал в автомобилната индустрия през юни и юли поради промените в оборудването на фабриките и тяхната подготовка за производството на нови модели автомобили.

Щатският долар поскъпва с 0,1% спрямо еврото днес. Към 16:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4029 долара спрямо курс от 1,4053 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още