IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращенията на работна ръка в Германия забавят темпа си

Броят на безработните лица достига 3,46 млн. души през юни спрямо 3,41 млн. за май

12:50 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращенията на работна ръка в Германия забавят темпа си

Безработицата в Германия продължи да се повишава през юни, но с по-слаби темпове спрямо предишните месеци. Броят на безработните лица достига 3,46 млн. души в сравнение с 3,41 млн. за май, съгласно несъобразените със сезонните колебания данни на Агенцията по труда.

Сезонно коригираните данни показват спад на безработните с 6 хил. души поради промяна в начина на изчисление на техния брой, предаде Bloomberg. Съобразеното със сезонните колебания равнище на безработица остава на ниво от 8,3% за втори пореден месец.

Немското правителство отпусна 85 млрд. евро за стимулиране на икономиката през тази година. Мерките включват държавни субсидии, които покриват разходите на компаниите за социално осигуряване.

По този начин работодателите имат стимул да оставят служителите на намалено работно време, вместо да ги съкращават поради спад в потреблението и износа. Правителството на Германия може да удължи срока на субсидиране от 18 до 24 месеца за всеки служител.

Икономиката на Германия се сви с 3,8% през първото тримесечие и записа рекорден спад, откакто статистиката започва да се води през 1970 г. Данните за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие ще бъдат публикувани в средата на август.

Безработицата в Германия започна да се увеличава през ноември миналата година, след като се понижаваше трайно по време на трите години преди това. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие тя може да достигне 11,6% през 2010 г.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна търговия. Към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4086 долара. За повишаването на курса допринесе новината за силния ръст на индекса на икономическото доверие в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още