IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът в Нова Зеландия вижда светлина в края на тунела

Бизнес доверието сред новозеландските компании стигна най-високата си стойност за последните седем години

11:19 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът в Нова Зеландия вижда светлина в края на тунела

Бизнес доверието сред новозеландските компании отчете пореден силен ръст през юли и достигна най-високата си стойност от март 2002 г. досега. Оценката на бизнеса за бъдещето става все по-оптимистична в увеличаването на признаците за стабилизиране на световната икономика.

Отделен доклад на статистическото бюро в Нова Зеландия обаче разкри, че броят на издадените разрешителни за строеж на нови сгради се е понижил по-силно от очакваното през юни, след като отчете силен ръст за двата месеца преди това.

Броят на компаниите, които очакват, че икономическите условия ще са по-добри през следващите 12 месеца, е вече с 18,7% по-голям от този на песимистичните мениджъри. По този начин стойността на индекса на бизнес доверието достига 18,7 пункта за юли спрямо 5,5 пункта за май.

Показателят увеличи стойността си със съответно 3,6, 18,3 и 24,8 пункта за трите месеца преди юли.

Увереността се подобрява във всички сектори, начело с фабричния. Доверието на земеделския сектор се подобрява изненадващо, въпреки че индексът, който го следи, остава на отрицателна територия, а земеделците си остават най-песимистично настроени.

Малко по-рано стана ясно, че броят на издадените разрешителни за строеж на нежилищни сгради се е понижил до най-ниското си ниво за последните 18 месеца през юни. Общият брой на всички издадени разрешителни отчита спад от 9,5% на месечна база.

Това изненада икономистите, които очакваха броят на издадените разрешителни за строеж да се понижи два пъти по-слабо, след като те отчетоха значителен месечен ръст от 3% през май и рекорден скок от 11,9% през април.

Новозеландският долар поевтинява съвсем леко спрямо щатския си съименник по време на днешната валута сесия. Към 11:10 ч. българско време валутната двойка NZD/USD се котира при нива от 0,6572 щатски долара за един новозеландски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още