IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в САЩ отново отстъпи

Понижението на показателя през последните два месеца се дължи на влошеното състояние на пазара на труда

17:37 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в САЩ отново отстъпи

Индексът на потребителското доверие в САЩ се понижи за втори пореден месец през юли, след като успя да се възстанови рязко в края на пролетта. Неговата стойност намаля до 46,6 пункта спрямо 49,3 пункта за юни.

Пазарните анализатори очакваха барометърът на потребителското доверие да се понижи съвсем леко до 49,1 пункта през юли.

Индексът, който следи оценката на домакинствата за текущите условия, се понижи от 25 пункта през юни до 23,4 пункта през юли. Индексът, който отразява очакванията им за икономическите условия през следващите шест месеца, намаля до 60 пункта спрямо 65,5 пункта за предишния месец.

Индексът на потребителското доверие се изчислява от Конферентния борд, който е бизнес организация с нестопанска цел. Той се базира на представителна извадка от около 5 хил. американски домакинства и е водещ индикатор за потребителските разходи.

Експертите на Конферентния борд уточняват, че понижението на показателя през последните два месеца се дължи на влошеното състояние на пазара на труда и на очакванията за спад на доходите в бъдеще. Като цяло потребителите остават доста песимистични в своите краткосрочни прогнози.

Щатският долар поскъпва с 0,4% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 15:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4166 долара спрямо курс от 1,4196 преди новината за спада на потребителското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още