IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в САЩ поскъпнаха за първи път от три години

Индексът на цените на имотите в 20-те най-големи града отчете първия си месечен ръст от юли 2006 г. досега

16:55 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в САЩ поскъпнаха за първи път от три години

Цените на еднофамилните жилища в САЩ се повишиха на месечна база за първи път за последните близо три години. Това разкриха данните за индексите за цените на жилищата, изчислявани от агенциите Standard & Poor's и Case Shiller.

По-широкият индекс, който следи цените на имотите в 20-те най-големи града в САЩ, се повишава с 0,5% през май спрямо април, когато бе регистриран месечен спад на цените от 0,6%. Така годишното понижение на индекса през май възлиза на 17,1 на сто.

Индексът, който покрива 10 мегаполиса, добавя 0,4% към стойността си през май и ограничава годишния си спад до 16,8%. Той се понижи с 0,7% на месечна база за април. За сравнение и двата индекса на S&P/CS записаха годишен спад от 18% през април.

Цените на жилищата в САЩ отбелязаха 16 последователни рекордни годишни спада от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът им на понижение започна да се забавя. Все пак цените на имотите си остават на нивата, на които са се намирали в средата на 2003 г.

Това означава, че тяхното поскъпване в интервала от 2003 г. до 2006 г. е било изцяло заличено през последните три години. Например жилищата в 20-те най-големи града са поевтинели с 32,3% в сравнение с пика си от второто тримесечие на 2006 г.

Според Дейвид Блицър, който е председател на комисията, която изготвя индексите в S&P, данните от месец май може да са индикатор, че цените на жилищата в някои региони на страната са започнали да се стабилизират.

Той допълни, че признаците на живот, които се появяват на жилищния пазар, не могат да се тълкуват като знаци за възстановяване. Жилищата са поевтинели със средно 17% във всички градски райони на страната спрямо същия период на миналата година и ще мине време, преди да започне устойчивото възстановяване на жилищния сектор.

Щатският долар напредна спрямо еврото след данните за поскъпването на жилищата. Към 16:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4193 долара спрямо курс от 1,4221 час по-рано. По-рано днес доларовият индекс отбеляза най-ниската си стойност за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още