IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трудно лято за търговците на дребно на Острова

Броят на търговците, които очакват спад на оборота през август, е с 27% по-голям от броя на тези, които прогнозират ръст

14:42 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трудно лято за търговците на дребно на Острова

Индексът на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), който следи промяната в обема на продажбите на дребно в страната, се повиши слабо през юли. Данните на CBI показват още, че местните компании очакват да останат в затруднено положение до края на лятото.

Общо 47% от интервюираните търговци на дребно са заявили, че продажбите им са намалели през юли в сравнение със същия месец на 2008 г., а 32% са тях са отчели ръст. Разликата между тези, които съобщават ръст, и тези, които отчитат спад, дава крайната стойност на показателя от -15 пункта през юли.

Данните на CBI се оказаха по-лоши от пазарните очаквания за по-силно повишение на индекса на продажбите на дребно до -12 пункта спрямо стойността от -17 пункта, отчетена през май и юни. От всички, включени в проучването категории, единствено продажбите на кожени изделия отчитат ръст.

Търговците на дребно очакват още по-силен спад на оборота си през август. Броят на търговците, които са на мнение, че продажбите им ще бъдат под сезонните норми през август, е с 27% по-голям от броя на тези, които прогнозират ръст.

Според експертите на CBI много от веригите за търговия на дребно в страната изпитват затруднения през лятото. Все пак спадовете в продажбите на дребно не са така силно изразени както в началото на годината, а в някои сектори дори се отчита ръст и стабилизиране.

Проучването на CBI за баланса на продажбите на дребно покрива 20 хил. търговски обекта във Великобритания, в които е ангажирана около 40% от работната ръка в сектора. Стойността на индекса е нула, когато броят на участниците, които отчитат ръст, е равен на броят на тези, които отчитат спад.

Данните не оказаха силно влияние върху курса на британската лира спрямо долара. Към 14:30 ч. българско време валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,6505 долара за един паунд, което прави дневен ръст от 0,2% в полза на паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още