IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в Швейцария започна да расте

Индексът на потребителските разходи на UBS се повиши през юни след 12 месеца на спад

09:44 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в Швейцария започна да расте

След като се понижаваше в продължение на 12 последователни месеца, индексът на потребителските разходи в Швейцария, изчисляван от банката UBS, се възстанови леко през юни. Той се повиши до 0,96 пункта спрямо ревизираните надолу 0,75 пункта за месеца преди това.

Въпреки повишението през юни, което е първо за последната година, индексът на частното потребление остава под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта за девети месец. Това показва, че икономическата обстановка в страната ще остане трудна и през следващите месеци.

Индикаторът на банката UBS се базира на пет компонента, измерващи поведението на потребителите в Швейцария. Той включва продажбите на нови автомобили, продажбите на дребно, потребителското доверие, броя на нощувките, прекарани в хотели, и транзакциите с кредитни карти, издадени от UBS.

Лекото покачване на стойността му през юни се дължи на нарастването на регистрациите на нови автомобили и на по-големия брой нощувки, прекарани в хотели по време на летния сезон. В сравнение със същия месец на миналата година обаче стойността на всички компоненти е много по-ниска.

През идните месеци се очаква покачване на безработицата в Швейцария, което ще окаже негативно влияние върху тенденциите в потребителските разходи. От друга страна, поевтиняването на стоките ще увеличи покупателната способност на домакинствата.

Финансовите експерти на UBS са на мнение, че повишаването на индикатора на частното потребление не може да се тълкува като знак за скорошно възстановяване. Те очакват, че икономиката на страната ще продължи да се свива до 2010 г., а потребителските разходи ще се повишат с 0,4% през тази година.

През последните три месеца швейцарският франк е поскъпнал с близо 8% спрямо щатския долар. Той поскъпна леко спрямо долара след данните за потребителските разходи и към 9:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0678 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още