IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тенденцията за ръст на потребителските нагласи в Германия се засилва

Индексът на потребителското доверие на GFK достигна най-високата си стойност за последната година през август

10:38 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тенденцията за ръст на потребителските нагласи в Германия се засилва

Тенденцията за нарастване на потребителското доверие в Германия продължи да се засилва през лятото. За това свидетелства индексът на потребителското доверие за август на изследователския институт GFK, който достигна най-високата си стойност за последната една година.

Показателят се повишава до 3,5 пункта, след като стойността му за юли бе ревизирана нагоре до 3 пункта. Очакванията на немските домакинства за икономическите условия и бъдещите им доходи, както и тяхната склонност да пазаруват, отчитат значителен ръст.

Данните на института за пазарни проучвания GFK се оказаха много по-добри от пазарните очаквания. Икономистите прогнозираха, че барометърът на потребителското доверие ще възлезе на 2,9 пункта за август, каквато бе и първоначално обявената му стойност за юли.

Индексът на потребителското доверие се повишава с по-бързи темпове от предишния месец, но остава на много ниско ниво в сравнение със средната си дългосрочна стойност. Понижението на цените насърчава потребителите да харчат, но нарастващата безработица ги кара да бъдат предпазливи.

Трайното стабилизиране на потребителския климат в Германия ще зависи преди всичко от състоянието на пазара на труда. В случай че има значително нарастване на броя на безработните през есента, това би могло да се превърне в тест на издръжливост за потребителските нагласи, прогнозират от GFK.

Липсата на инфлация, повишението на пенсиите с 2,4% от юли, данъчните облекчения и премиите за здравно осигуряване са сред факторите, които допринасят за по-високите очаквания на домакинствата. От друга страна ниските лихвени проценти ги карат да харчат повече, вместо да спестяват.

Изследването на института GFK се провежда всеки месец сред около 2 хил. немски домакинства. Промяна на индикатора в рамките на 1 базисен пункт отговаря на годишна промяна в потребителските разходи на домакинствата от 0,1 на сто.

Отделни данни на Федералния статистически офис показаха, че цените на вносните стоки са се понижили с 11,3% на годишна база през юни. В сравнение с предишния месец индексът на цените на вноса отчита ръст от 0,4 на сто.

Междувременно цените на износа отчитат далеч по-малък годишен спад от 2,9% през юни. Те се повишават с 0,1% спрямо май.

Данните за ръста на потребителското доверие в Германия подкрепиха еврото и то поскъпна срещу долара. Към 10:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4249 долара, което прави дневно повишение на курса от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още