IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутите отново спречкват САЩ и Китай

На започваща днес във Вашингтон среща се очаква китайците „да натиснат“ САЩ да се справят с дефицита си

09:38 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Валутите отново спречкват САЩ и Китай

Валутните курсове отново ще попаднат във фокуса на разговорите между САЩ и Китай. Някои от най-влиятелните политици на двете държави започват днес среща в американската столица Вашингтон, по време на която според анализаторите доларът ще бъде ключова тема.

Прогнозите на Morgan Stanley са, че китайските представители ще повдигнат сериозно проблема с нарастващия бюджетен дефицит на САЩ и вероятно „ще притиснат“ американците да се справят с него. Освен това Пекин иска мерки за стабилизиране на курса на американския долар и повишаване на неговата стойност.

Тези искания на китайската държава бележат сериозен обрат в тона и посоката на разговорите между САЩ и Китай. По традиция САЩ са тези, които призовават Пекин да предприеме мерки за промяна на валутния режим и отправят критики към паричната политика. В условията на кризата обаче нещата се обръщат наопаки.

„Ако в миналото основната тема бе курсът на юана, сега това е американският долар. Това, което най-силно притеснява Китай, е стабилността на долара и стабилността на американската политика“, смятат от Morgan Stanley.

С разгръщането на кризата все по-ясно става, че икономиките на двете държави, които към момента заемат първо и трето място в света, имат сериозни общи интереси. Те са свързани с това, че САЩ са основна експортна дестинация за Китай, а пък валутните резерви на азиатската държава са деноминирани основно в долари.

Домакини на започващата днес среща са финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър и държавният секретар Хилари Клинтън. Очаква се за пръв път от много време насам разговорите да преминат отвъд чисто икономическите теми, тъй като ще бъдат разисквани и геополитически теми, предава Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още