IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще позволи на повече чужди фирми да продават дълг в юани

Така централната банка ще стимулира ликвидността на китайския пазар на облигации

16:51 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще позволи на повече чужди фирми да продават дълг в юани

Китайската централна банка съобщи, че ще позволи на повече чуждестранни компании да емитират и продават в страната облигации, които са деноминирани в китайски юани.

По този начин централната банка ще стимулира ликвидността на китайския пазар на дългови книжа и използването на местната валута на световните финансови пазари, предаде Bloomberg.

Това ще накара повече фирми, които планират да инвестират в Китай, да вземат участие на пазара на облигации. Така те ще могат да си набавят нужното финансиране не само чрез заем от китайските банки.

Освен това китайската централна банка възнамерява да насърчи местните банки да издават облигации в юани в Хонконг. През юни HSBC и Bank of East Asia заявиха, че ще емитират облигации в юани, които ще се търгуват в Хонконг.

Международната финансова корпорация, която е подразделение на Световната банка, и Азиатската банка за развитие са единствените международни институции, които издават облигации, деноминирани в юани в Китай.

Китайското правителство се опитва да промотира местната валута като международно средство за разплащане и инвестиции, след като валутният резерв на страната надхвърли 2 трлн. щатски долара.

Властите възнамеряват да похарчат част от тези резерви за придобивания в чужбина, за да засилят участието си на чужди пазари и придобиванията от страна на китайските компании.

Пазарът на ценни книжа в Китай надмина японския по пазарна капитализация и се превърна във втория по големина на света, след този в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още