IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността в еврозоната през юли би очакванията

Производственият сектор и секторът на услугите се свиха много по-слабо от очакваното, съгласно индексите на Markit

12:53 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес активността в еврозоната през юли би очакванията

Производственият сектор и секторът на услугите в еврозоната се свиха много по-слабо от очакваното през юли. Данните на изследователския институт Markit показаха още, че компаниите продължават да съкращават работни места, за да намаляват своите разходи.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши до 46 пункта през юли спрямо 42,6 пункта за месеца преди това. Това е най-високата стойност на показателя за последните 11 месеца и се оказа много повече от очакваните от икономисти 43,5 пункта.

Междувременно индексът на бизнес активността в сектора на услугите, който следи оценката на около 2 хил. компании от третичния сектор, се повиши до 45,6 пункта през юли – най-високата му стойност от октомври миналата година, предаде Ройтерс.

Икономистите очакваха показателят да се увеличи до 45,1 пункта през юли спрямо 44,7 пункта за предходния месец. Най-силно се повишава индексът на бизнес активността в сектора на услугите в Германия, който достига 48,4 пункта през юли.

Въпреки своето повишение индексите на бизнес активността остават в песимистичната зона под 50 пункта за пореден месец. Стойността от 50 пункта разделя нарастването от свиването на икономическата активност в съответния сектор.

Компаниите продължават да съкращават работни места с бързи темпове. За това говорят все още ниските стойности на компонентите на индексите на бизнес активността, които следят нивото на заетост в двата сектора.

Безработицата в еврозоната се повиши до 9,5% от работната сила през май, което е най-високото ниво за последните десет години. Брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, се сви с рекордните 2,5% през първото тримесечие.

Съставният индекс на бизнес активността в сектора на услугите и производството се повиши до 46,8 пункта през юли, което е най-високата му стойност за последните десет месеца. Анализаторите очакваха ръст от 45,3 пункта спрямо юнската му стойност от 45,3 пункта.

Единната валута поскъпва с 0,4% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 12:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4206 щатски долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още