IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията на Острова се засилва, БВП пада с 5,6 на сто

През второто тримесечие икономиката се свива по-силно от очакванията, което е сигнал, че изходът от кризата все още е далеч

12:03 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията на Острова се засилва, БВП пада с 5,6 на сто

Рецесията във Великобритания продължава да набира сила, показват публикуваните днес от националната статистика предварителни данни за брутния вътрешен продукт.

Те показват, че през второто тримесечие икономическият спад възлиза на 5,6 на сто на годишна база. Спрямо предходното тримесечие пък икономиката се е свила с 0,8 на сто, което е доста повече от предварително прогнозирания спад от 0,3 на сто, предава Ройтерс.

През второто тримесечие на годината строителството е отбелязало спад от 2,2 на сто на тримесечна и 14,7 на сто на годишна база. Това е вторият по големина спад на сектора в британската история след 1948 година.

Рекорден спад от 4,4 на сто на годишна база е отбелязан при бизнес и финансовите услуги. Те са се свили с 0,7 на сто спрямо първите три месеца на годината.

Позитивната новина от статистическите данни е, че темпът на спад на тримесечна база се забавя. През първите три месеца на годината икономиката се сви с цели 2,4 на сто.

Въпреки това обаче данните остават обезпокоителни, тъй като през първите три месеца на годината годишният спад на икономиката възлезе на 4,9 на сто. Прогнозите на анализаторите пък бяха за свиване от 5,2 на сто на годишна база през второто тримесечие.

Всичко това означава, че от началото на рецесията през миналата година досега икономиката на Великобритания е отбелязала спад от 5,7 на сто. Поради тази причина по всичко личи, че рецесията ще е по-тежка от тази през 1981 година, която донесе икономически спад от 6,4 на сто, коментират от Bloomberg.

Днешните данни са първите оценки за икономиката на страна от Г-7 за второто тримесечие на годината. През следващите седмици се очаква и останалите водещи държави да разпространят данни за състоянието на икономиките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още