IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната се сви пет пъти

Отрицателното салдо по текущата сметка на еврозоната намаля с близо 5 млрд. евро за един месец

13:12 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът по текущата сметка на еврозоната се сви пет пъти

Отрицателното салдо по текущата сметка на 16-те страни от еврозоната се сви до 1,2 млрд. евро през май спрямо 6,1 млрд. евро дефицит за месеца преди това. Това разкриха данните на Европейската централна банка, които са съобразени с броя на работните дни и сезонните колебания.

Тази стойност отразява дефицита по сметката „Текущи трансфери“ на стойност 7,9 млрд. евро, който е частично компенсиран от излишъка по сметката „Стокообмен“ (2,9 млрд. евро), „Услуги“ (2,2 млрд. евро) и „Доход“ (1,6 млрд. евро).

Икономистите очакваха дефицита по текущата сметка да се свие по-слабо до 3,6 млрд. евро през май спрямо първоначално обявените 5,9 млрд. евро за април. Това е четвъртият пореден месец, в рамките на който отрицателното салдо по текущата сметка на страните, въвели еврото, намалява.

Кумулативната стойност на дефицита по текущата сметка на еврозоната за 12-те месеца до май възлиза на 125,1 млрд, евро, което се равнява на около 1,4% от брутния вътрешен продукт на еврозоната.

Междувременно салдото по финансовата сметка на еврозоната възлиза на 60 млрд. евро през май. От тях преките и портфейлни инвестиции възлизат на 54 млрд. евро, а постъпленията в инвестиционния портфейл са на стойност 6 млрд. евро.

Отделни данни на италианския статистически офис разкриха, че стойността на индекса на продажбите на дребно в страната остава непроменена през май, след като отчете месечен спад от 0,4% през април. В сравнение със същия месец на миналата година продажбите на дребно са намалели с 2,9 на сто.

Данните не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 13:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4228 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още