IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ: Рисковете за английската икономика намаляват

Според АЦБ данните за БВП на страната през второто тримесечие може да покажат по-малък спад от очакваното

14:40 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ: Рисковете за английската икономика намаляват

Най-новият доклад за паричната политика на Английската централна банка разкрива, че краткосрочните рискове пред английската икономика са намалели, а инфлацията вероятно ще се окаже малко по-висока от очакваното в средносрочен план, предаде Ройтерс.

Английската централна банка смята, че данните за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие ще покажат по-малък спад на икономиката, отколкото нейните икономисти прогнозираха през май. Данните ще бъдат публикувани този петък.

Пазарните анализатори очакват, че БВП на Великобритания се е свил с 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното, когато отчете рекорден спад от 2,4%. Данните вероятно ще окажат влияние върху следващото решение на централната банка, която ще преразгледа монетарната си политика отново в началото на август.

Всички девет членове на Комитета за парична политика към АЦБ са гласували единодушно за запазване на основната лихва на ниво от 0,5% по време на срещата си на 9 юли, става ясно от доклада на заседанието. Тогава те решиха още да не променят обхвата на програмата за изкупуване на финансови активи на стойност 125 млрд. паунда.

Централната банка реши да разшири програмата за изкупуване на финансови активи с 50 млрд. паунда до 125 млрд. паунда през май. Тя има възможността да увеличи сумата до 150 млрд. паунда, но за да похарчи повече се нуждае от разрешението на правителството на премиера Гордън Браун.

Британската лира поскъпна след публикуването на доклада, който загатва, че на този етап централната банка няма причина да увеличава допълнително изкупуванията си на финансови активи. Към 14:30 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6432 долара спрямо курс от 1,6338 три часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още