IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалните поръчки в еврозоната отчетоха неочакван спад през май

Индексът на индустриалните поръчки се понижава за девети път от август миналата година досега

12:54 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалните поръчки в еврозоната отчетоха неочакван спад през май

Новите поръчки за производство на индустриални стоки в еврозоната неочаквано се понижиха през май, главно поради спада на поръчките за потребителски стоки с дълготрайна употреба.

Индексът на индустриалните поръчки намалява с 0,2% на месечна база през май, след като отчете спад от 0,7% за месеца преди това. Това е деветото понижение на показателя за последните десет месеца.

В сравнение със същия месец на миналата година индустриалните поръчки се свиват с 30,1 на сто. Това е по-малко от годишния спад от 35,5 на сто, регистриран през април.

Данните на европейската статистическа служба се оказаха по-лоши от прогнозите на икономисти, които очакваха ръст от 1,9% за месеца и понижение от 27,9% за годината.

След като се изключат поръчките за кораби, железопътно и космическо оборудване, стойността на новите индустриални поръчки намалява с 0,3% на месечна и с 30,2% на годишна база.

За страните от Европейския съюз индексът отчита месечен ръст от 0,9% и годишен спад от 28%. Най-силно е годишното понижение на индекса в Естония (-39,8%), Финландия (-39,6%) и Литва (-38,5%).

Новината за понижението на индустриалните поръчка не оказа силно влияние върху курса на еврото спрямо долара. Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4191 долара, което прави дневен спад от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още