IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Политиката на Фед е фокусирана върху възстановяването

В редовния си отчет пред Конгреса шефът на Фед заяви, че е нужно лихвеният процент да остане на историческото си дъно

17:29 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Политиката на Фед е фокусирана върху възстановяването

Лихвеният процент в САЩ трябва да бъде задържан на настоящото си ниско ниво, за да може икономиката да се върне на пътя на растежа, смята председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке.

В редовния си отчет пред американския Конгрес Бернанке посочи, че е прекалено рано да се дискутира как Фед ще превключи към нормална лихвена политика в момента, в който икономиката се стабилизира.

„В светлината на съществен икономически спад и ограничен инфлационен натиск монетарната политика остава фокусирана върху насърчаването на икономическо възстановяване“, заяви Бернанке пред Комисията по финанси в Конгреса, предава Market Watch.

“FOMC очаква, че икономическите условия вероятно ще предизвикат запазване на лихвения процент на извънредно ниските му нива за продължителен период“, каза специалистът.

Бернанке защити независимостта на Фед пред Конгреса, където има мнозина недоволни от начина, по който се изразходват средствата от плана за стимулиране на финансовия сектор, който е на стойност 700 млрд. долара.

Шефът на централната банка заяви категорично, че ръководената от него институция разполага с достатъчно инструменти да осъществява лихвената си политика, но не даде сигнали какво точно ще се върши през следващите шест месеца.

Като цяло речта на Бернанке бе съсредоточена върху описване на увереността на Фед, че когато е необходимо могат да бъдат предприети необходимите стъпки за промяна в посоката на водената от институцията политика, добавя Market Watch.

Самият Бернанке даде много повече яснота в днешната си статия за вестник Wall Street Journal, в която се посочват точките на действие за изход от кризата, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 21.07.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още