IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке разкри как Фед може да затегне паричната си политика

Той обаче не уточни кога централната банка на САЩ ще пристъпи към повишаване на лихвата

13:12 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке разкри как Фед може да затегне паричната си политика

Федералният резерв ще трябва да обуздае своята парична политика навреме, за да предотврати появата на инфлационен натиск, след като икономиката на страната започне да се възстановява. Това е заявил председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке, цитиран от Wall Street Journal.

Темпът на затягане на паричната политика, както и точният момент, в който ще се пристъпи към повишаване на лихвата и намаляване на парите в обращение, ще зависят изцяло от състоянието на икономиката, уточнява още той.

Бен Бернанке ще свидетелства пред Конгреса през тази седмица относно водената от централната банка парична политика. Засега той не посочва кога Федералният резерв може да повиши основната лихва, но все пак очертава няколко стъпки за излизане от свръхлибералната монетарна политика.

Първоначално Федералният резерв може да повиши лихвения процент, който търговските, ипотечните и инвестиционните банки получават за своите резерви, които държат в централната банка, е казал Бернанке.

Излишната ликвидност в икономиката може да се изтегли чрез големи на стойност репо сделки, чрез които Фед да продава държавни ценни книжа, но да се задължава да ги изкупи обратно на по-висока цена в определен бъдещ момент.

Освен това Фед може да ограничи правото на банките да си отдават една на друга като овърнайт заеми своите излишъци, депозирани в централната банка, посочва Бернанке. За тази цел Фед може да предложи на банките срочни депозити с по-висока лихва, които обаче няма да могат да се отдават като кредити.

Централната банка на САЩ може също така да продаде част от дългосрочните си ценни книжа на открития пазар. Финансовото министерство също може да продаде държавни ценни книжа и да съхранява парите, които получава от продажбата, като депозит във Федералния резерв.

Членовете на Комитета за парична политика към Федералния резерв не пропуснаха да уточнят, че, преди да се пристъпи към промяна в паричната политика, трябва да има солидни признаци, че икономиката се стабилизира.

Вчера председателят на регионалния клон на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт заяви, че щатската икономика скоро ще излезе от рецесията в условия на балансирани инфлационни рискове. В потвърждение на неговата прогноза индексът на водещите индикатори се повиши за трети пореден месец през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още