IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите стимули в Австралия дават ефект

Според Австралийската централна банка икономиката на страната ще започне да се възстановява още през тази година

11:35 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите стимули в Австралия дават ефект

Централната банка на Австралия смята, че понижението на основната лихва в страната до рекордно ниските 3% и фискалните стимули на правителството за 12 млрд. австралийски долара са били ефективни и вече оказват своето положително влияние върху икономиката.

Централната банка прогнозира, че икономиката на Австралия ще започне постепенно да се възстановява още през втората половина на тази година. Тя допълва, че рисковете, които застрашават процеса на икономическо оздравяване, също са намалели.

В подкрепа на това твърдение са признаците за стабилизиране на потребителските разходи на домакинствата, нарастването на износа и потребителското доверие, както и засилената активност на пазара на недвижими имоти, предаде Bloomberg. Междувременно бизнес доверието се върна на нивата си отпреди кризата през юни.

Ръководството на банката смята, че текущата парична политика ще изведе страната до икономически растеж и ще гарантира ценовата стабилност. В същото време тя има поле за изява и може допълнително да намали лихвата, в случай че това се наложи на по-късен етап.

Централната банка остави своя лихвен процент непроменен на ниво от 3 на сто на последната си среща от 7 юли. Нейният гуверньор Глен Стивънс заяви, че инфлацията позволява на банката допълнително да облекчи паричната си политика.

Пълният ефект от понижението на основната лихва с 4,25 процентни пункта ще се усети след известно време, се казва още в последния доклад от срещата на Управителния съвет на банката.

Икономиката на Австралия отчете ръст от 0,4% на тримесечна база през първите три месеца на годината. Правителството на тихоокеанската държава очаква брутният вътрешен продукт на страната да намалее с 0,5% за финансовата година до юни 2010 г.

Отделни данни на Австралийското статистическо бюро разкриха, че продажбите на нови моторни превозни средства се увеличават за трети пореден месец през юни. Те отчитат ръст от 5,7% на месечна база, след като се увеличиха с 5,4% през май и 1,7% през април.

В сравнение със същия месец на миналата година броят на продадените нови автомобили и камиони намалява със 7,2 на сто. Това е по-малко от годишния спад от 12,2 на сто, регистриран през май. За това допринасят данъчните облекчения, въведени от правителството през тази година.

Австралийският долар поевтинява с 0,2% спрямо щатския си съименник от началото на днешната валута сесия. Към 11:15 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8147 щатски долара. За последните три месеца австралийската валута е поскъпнала с над 14% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още