IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на петрола изстреля руската рубла нагоре

Валутата на Русия бележи най-големия си ръст за последните 5 месеца след преминаването на петрола над 64 долара за барел

14:48 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на петрола изстреля руската рубла нагоре

Руската рубла поскъпва мощно срещу долара днес, постигайки най-големия си ръст за последните пет месеца. Повод за това дава силното повишение в цената на петрола, която премина над 64 долара за барел.

Рублата поскъпва с около 2 на сто до 31,1616 рубли за долар, като е на път да регистрира най-силното си възходящо движение от 11 февруари насам, пише Bloomberg. Повишаването на стойността на рублата я превръща в най-силната от общо 26 валути от развиващите се страни за днес.

През последните пет месеца рублата е поскъпнала с 15 на сто.

Повод за възходящото движение дава поскъпването на петрола с около 2 на сто днес до 64,80 долара за барел на електронната платформа на американската електронна борса. Причината за това пък са спекулации, че рафинериите в Китай са достигнали най-висок темп на работа за последните 16 месеца, смятат анализатори.

Днес на руската борса се наблюдава пореден силен ръст на основния индекс RTS. Той повишава стойността си с близо 5 на сто до ниво от почти 970 пункта.

Сред печелившите се нареждат акциите на Газпром, които поскъпват с 3,4 на сто, тези на Лукойл (1,2 на сто) и на Норилск (5,6 на сто). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още