IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада отчете първа дефлация от 1994 г.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,3% на годишна база през юни

20:28 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Канада отчете първа дефлация от 1994 г.

Потребителските цени в Канада отчетоха първия си годишен спад от 1994 г., след като горивата поевтиняха значително през последната година. Това ще улесни Канадската централна банка, която възнамерява да остави основната лихва на ниво от 0,25% до средата на 2010 г.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,3% на годишна база през юни, но е отчел ръст от 0,3% спрямо предходния месец. През май показателят се повиши с 0,7% на месечна и 0,1% на годишна база.

Данните на канадското статистическо бюро съвпаднаха със средната прогноза на икономистите. Това е най-силната дефлация в Канада от 1955 г., когато цените на стоките в потребителската кошница са се понижили с 0,7%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните продукти и горивата, се повишава с 1,9% на годишна база. Това означава, че той остава близо до инфлационния таргет от 2%, заложен от Канадската централна банка.

Цените на бензина са се понижили с 24 на сто за последните 12 месеца. Това не е изненадващо като се има предвид, че преди една година цената на суровия петрол стигна рекордните нива от 147 долара за барел.

Отделен доклад на канадското статистическо бюро разкри, че индексът на водещите индикатори се е понижил с 0,1% на месечна база през юни. Той предсказва развитието на канадската икономика през следващите шест месеца.

Понижението на икономическия барометър изненада икономистите, които очакваха месечен ръст от 0,2%, след като индексът намаля с 0,1% на месечна база през май.

Повишението на компонентите на индекса, които следят жилищния и фондовия пазар, не успява да компенсира спада в обема на производството и продажбите на дребно.

Канадският долар поскъпва с 0,2% спрямо щатския въпреки данните за дефлацията и за спада на индекса на водещите индикатори. Към 20:25 ч. българско време валутната двойка USD/CAD се котира при ниво от 1,1157.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още