IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите очаквания за Швейцария са отново без посока

Индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW се понижи до 0 пункта през юли

13:13 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите очаквания за Швейцария са отново без посока

Оценката на професионалните инвеститори и финансови анализатори за швейцарската икономика се влоши през юли. След като се покачваше непрекъснато през първата половина на годината, индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW и Credit Suisse се понижи.

Стойността му падна до 0 пункта през юли в сравнение с 9,7 пункта за предишния месец. По този начин той достигна прага, който разделя позитивните от негативните очаквания за развитието на швейцарската икономика през следващите шест месеца.

В същото време индексът, който следи оценката за сегашното състояние на икономиката, се понижи с 2,5 пункта до -70,2 пункта за юли. Цели 89,3% от интервюираните анализатори са на мнение, че основната лихва в страната ще остане 0,25 на сто през следващите 6 месеца.

От друга страна инфлационните очаквания намаляват в сравнение с предишния месец. Все по-малка част финансовите експерти продължава да очакват, че основният борсов индекс в Швейцария SMI ще се повиши през втората половина на годината..

Проучването на икономическите нагласи на инвеститорите в Швейцария се провежда ежемесечно от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в сътрудничество с втората по големина швейцарска банка Credit Suisse.

Швейцарският франк поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0760 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още