IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch даде негативна перспективата за дълга на Нова Зеландия

Новозеландската валута поевтиня рязко спрямо щатския долар след новината

11:52 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch даде негативна перспективата за дълга на Нова Зеландия

Новозеландският долар поевтиня рязко в четвъртък, след като агенцията за кредитен рейтинг Fitch даде негативна перспективата за държавния дълг на Нова Зеландия. 

Преди това местната валута поскъпваше благодарение на данните за инфлацията през второто тримесечие, която се оказа по-силна от очакваното.

Fitch съобщи, че е ревизирала надолу перспективата за дългосрочния рейтинг на дълга на Нова Зеландия в чужда валута от стабилна до отрицателна. Това оказа силен натиск върху новозеландския долар, който поевтиня с 1,3% спрямо щатския долар.

Оценката на Fitch за дългосрочните държавни ценни книжа на Нова Зеландия остава AA+, предаде Wall Street Journal. Перспективата пред нея обаче е негативна заради големия дефицит по текущата сметка на страната и нарастването на чуждестранните задължения.

Натиск върху местната валута оказа изказването на Fitch, че вероятността да намали кредитния рейтинг на новозеландските държавни облигации през следващите 12 до 24 месеца е вече по-голяма от 50%.

Агенцията призова управляващите да затегнат фискалната политика, защото предвидените на този етап мерки не са достатъчни, за да стимулират спестяванията и да ограничат отрицателното салдо по текущата сметка на страната.

Малко преди това статистическото бюро на Нова Зеландия публикува данните за инфлацията през второто тримесечие. Тя се е усилила с 0,6% спрямо първите три месеца на тази година, когато ръстът на цените възлезе на 0,3%.

Икономистите очакваха по-слаб ръст на потребителските цени в размер на 0,5 на сто. В сравнение със същото тримесечие на миналата година цените на стоките в потребителската кошница се повишават средно с 1,9 на сто.

Най-силно за повишаването на инфлацията спрямо тримесечието до март допринасят цените на хранителните продукти и на горивата. Самостоятелният индекс на цените на хранителните стоки се повишава с 2,8% на тримесечна база.

Към 11:25 ч. българско време валутната двойка NZD/USD се котира при ниво от 0,6101 щатски долара за един новозеландски. От началото на този месец новозеландската валута е поевтиняла с близо 1,5 на сто спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още