IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските компании харчат по-малко за услуги

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите неочаквано се понижи през май

10:17 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японските компании харчат по-малко за услуги

Индексът, който следи разходите на японските компании за различни услуги, неочаквано се понижи през май, след като отчете силен ръст за април. Той отчете спад от 0,1% на месечна база до 96,4 пункта.

Данните на Министерството на икономиката, търговията и индустрията се оказаха по-лоши от очакванията на икономисти за ръст на показателя от 0,3% за месеца. Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се повиши с 2,2% на месечна база през април.

Той е водещ индикатор за състоянието на японската икономика, защото бизнесът реагира бързо на промените в пазарните условия и адаптира своите разходи за услуги към тях. Тези промени могат да бъдат ранен сигнал за бъдещата икономическа активност на компаниите.

Най-силно се повишават компонентите на индекса, които следят разходите за научни изследвания, технически, финансови и здравни услуги. Междувременно разходите за търговия на едро и дребно, комуникации, поддръжка на недвижими имоти и наемане на стоки намаляват.

Вчера Японската централна банка реши да остави основната лихва непроменена на ниво от 0,1 на сто и успоредно с това удължи срока на действие на програмата за отпускане на спешни кредити за финансовата система до края на тази година.

Ръководството на централната банка коригира надолу своята прогноза за японската икономика и вече очаква спад от 3,4% за текущата фискална година, която приключва в края на март 2010 г.

ЯЦБ започна да изкупува ценни книжа и корпоративни облигации през тази година, след като редуцира максимално основния лихвен процент през декември. В допълнение тя предлага неограничени кредити за срок от три месеца на търговските банки при лихва от 0,1% в замяна на одобрено обезпечение.

Министър-председателят на страната Таро Асо отпусна 25 трлн. японски йени (267 млрд. долара) за насърчаване на икономиката. Социологическите проучвания сочат, че неговата либералнодемократична партия може да изгуби управлението след насрочените за 30 август парламентарни избори.

Японската йена поскъпва с 0,4% спрямо долара по време на днешната валутна сесия. Към 10:10 ч. българско време валутната двойка USD/JPY се котира при ниво от 93,80 йени за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още