IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатската индустрия продължава да се свива

Степента на натоварване на производствения капацитет падна до рекордно ниските 68%

17:40 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската индустрия продължава да се свива

В резултат на трайното понижение на индустриалното производство в САЩ през последните месеци степента на натоварване на производствения капацитет намалява до 68% през юни.

Това е най-ниската стойност на показателя, откакто Федералният резерв започва да го изчислява през 1967 г., и е доста под средната му дългосрочна стойност от 80,9%. Анализаторите очакваха понижение до 67,8%.

Степента на използване на капацитета е съотношение между реалния и потенциалния обем на производството. Неговото понижение показва колко силно се е свила активността в производствения сектор на САЩ със задълбочаването на рецесията.

Индустриалните компании в страната продължават да намаляват своето производство за осми пореден месец през юни, но все пак с по-слаби темпове в сравнение с предходните месеци.

Индексът, който следи стойността на продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се е понижил с 0,4% на месечна база през юни. Икономистите очакваха по-силен месечен спад от 0,6%, след като показателят се понижи с 1,2% през май и с 0,7% през април.

Продукцията на фабриките намалява с 0,6% на месечна база, а тази на добивните компании се свива с 0,5%. Единствено продукцията на компаниите за комунални услуги, каквито са топлофикациите и електроснабдителните дружества, отчита ръст от 0,8% за месеца.

Малко по-рано днес стана ясно, че цените на потребителските стоки в САЩ са отбелязали най-силния си годишен спад за последните 59 години през юни. Дефлацията възлиза на 1,4% на годишна база главно поради поевтиняването на петрола.

Щатският долар продължи да поевтинява спрямо еврото и към 17:20 ч. българско време валутната двойка EUR/USD вече се котира при нива от 1,4089 долара за едно евро спрямо курс от 1,4078 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още