IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Швейцария неочаквано се понижиха

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, се е понижил с 1,4% на годишна база през май

11:23 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Швейцария неочаквано се понижиха

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Швейцария отчетоха неочакван спад през май, след като се увеличиха за двата месеца преди това.

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, се е понижил с 1,4% на годишна база през май. Данните на Федералния статистически офис са коригирани с инфлационния индекс и не включват продажбите на автомобили и горива.

Икономистите очакваха 0,8% годишен ръст на продажбите на дребно, след като те се увеличиха с по 1,2% на годишна база за март и април.

Най-силно намаляват продажбите на облекло и обувки – с 9,5% на годишна база. Търговията на дребно се увеличава с общо 0,5% през първите пет месеца на тази година спрямо същия период на миналата година.

По-рано през седмицата стана ясно, че производствената дефлация в страната се е ускорила до 3,4% на годишна база през юни. Комбинираният индекс на производствените и вносните цени се понижи с 5,6% на годишна база, което е най-силният спад за последните 23 години.

В началото на този месец стана ясно, че цените на потребителските стоки в Швейцария са се понижили с 1% в сравнение с нивото си от юни 2008 г. Безработицата в страната се повиши до 3,8% през юни, което е най-високото ниво за последните близо четири години.

Швейцарската централна банка остави основната лихва на ниво от 0,25 на сто по време на последната си среща през юни. Централната банка се стреми да обезцени местната валута чрез агресивното разхлабване на своята парична политика.

Швейцарската валута поевтиня след лошите данни за продажбите на дребно и в рамките на деня отстъпва с 0,6% спрямо щатския долар. Към 11:05 ч. българско време двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0816 швейцарски франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още