IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в еврозоната с първи ръст от август 2008

Индексът се увеличава с 0,5% на месечна база през май, на годишна база намалява със 17%

15:10 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в еврозоната с първи ръст от август 2008

Индустриалното производство в 16-те страни от еврозоната се е повишило с 0,5% на месечна база през май, като остава със 17% под нивото си от предходната година, показват данни на Европейската статистическа служба.

Това е първото месечно увеличение за показателя от август 2008 г. досега. Производството на капиталови и нетрайни потребителски стоки допринася в най-голяма степен за положителния месечен резултат.

Индексът, който следи стойността на продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, отчита месечен ръст от 0,1% за страните от ЕС, но в сравнение със същия месец на 2008 година се свива с 15,9%.

През април индустриалното производство в еврозоната отчете спад от 1,4% за месеца и 20,5% за годината. Икономистите очакваха през май индексът да се повиши по-силно - с 1,5% за месеца, и да ограничи годишното понижение до 17,5%.

Фабриките, мините и компаниите за комунални услуги генерират около 17% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Ако индустрията продължи да увеличава продукцията и през следващите месеци може да се очаква по-слаб икономически спад до края на 2009 г.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната намаля с рекордните 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на годината. Европейската централна банка остави основната лихва на ниво от 1% и през юни.

Нейният президент Жан-Клод Трише припомни на банките колко е важно да продължават да отпускат заеми на фирмите и домакинствата.  Икономистите не очакват промяна в основния лихвен процент в еврозоната преди следващата година.

Еврото поскъпва с 0,17% спрямо долара и към 14:45 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,3999 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още