IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаба корекция в очакванията на немските инвеститори

Индексът на икономическото доверие на института ZEW леко се понижи до 39,5 пункта през юли

13:30 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слаба корекция в очакванията на немските инвеститори

След като през юни настроението на немските инвеститори се подобри значително, индексът на икономическото доверие в Германия, измерван от изследователския институт ZEW, леко се понижи през юли.

Индикаторът намалява с 5,3 пункта и сега се намира на ниво от 39,5 пункта, след като се повиши с 13,7 пункта до 44,8 пункта през предходния месец. Все пак той остава над средната си дългосрочна стойност от 26,3 пункта.

Икономическите очаквания на професионалните инвеститори и финансовите анализатори за Германия намаляват леко за първи път след появата на по-оптимистичните прогнози за подобряване на състоянието на икономиката през следващите месеци.

Бъдещото развитие на немската икономика зависи до голяма степен от това дали се увеличават заемите за фирмите и домакинствата, смятат експертите, които са участвали в проучването на института ZEW.

Все пак, учудващо добрите стойности на продажбите на дребно и на индустриалното производство през май оказват положително влияние върху бизнес очакванията.

Оценката за сегашната икономическа ситуация в Германия остава почти непроменена през юли. Съответният показател незначително се увеличава с 0,4 пункта до минус 89,3 пункта.

Икономиката на страната вероятно ще се свие с шест на сто през тази година, а през първите няколко месеца на 2010 г. темповете на растеж ще се движат около нула процента, прогнозира председателят на ZEW проф. д-р Волфганг Франц.

Индексът на икономическите очаквания за еврозоната падна с 3,2 пункта през юли в сравнение с предходния месец и възлиза на 39,5 пункта. Индикаторът за настоящата икономическа ситуация в еврозоната не се променя и остава на ниво от минус 90,7 пункта.

Еврото отстъпи позиции спрямо долара след данните за корекцията на инвеститорското доверие в Германия. Към 13:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3986 долара спрямо курс от 1,3995 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още