IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокерите във Великобритания вече очакват поскъпване на жилищата

Брокерите очакват повишение на цените през следващите три месеца за първи път за последните две години

10:36 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Брокерите във Великобритания вече очакват поскъпване на жилищата

Цените на жилищата в Англия и Уелс продължиха да падат, но с много по-бавни темпове през юни, а очакванията на анкетираните брокери и оценители на имоти за цените в бъдеще станаха позитивни за първи път за последните две години, предаде Ройтерс.

Броят на анкетираните в месечното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) , които са отчели понижение в цените на жилищата, е само с 18,1% повече от този на хората, които са отчели увеличение.

За първи път от май 2007 г. броят на анкетираните в проучването на RICS, които са заявили, че цените на жилищата ще се повишат през следващите три месеца, е по-голям от броя на тези, които очакват понижение.

Стойността на индекса за цените на жилищата се повишава до -18,1 пункта за трите месеца до юни спрямо -43,8 пункта за трите месеца до май. Това е най-високата му стойност от септември 2007 г. Икономистите очакваха по-леко повишение до -39,6 пункта.

Заявките за нови покупки са се увеличили за осми пореден месец, но в същото време броят на обявените за продажба жилища намалява. Английската централна банка понижи основната лихва в страната до 0,5% с надеждата да стимулира кредитирането на банките и да направи покупката на имот по-достъпна.

Данните на ипотечните банки Nationwide Building Society и Halifax за цените на жилищата през юни бяха противоречиви, като от първата институция отчетоха ръст в цените от 0,9 на сто на месечна база, а от втората – понижение от 0,5 на сто.

Британският паунд поскъпва с 0,22% спрямо долара по време на днешната валутна търговия. Към 10:10 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,6251 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още