IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1 трлн. долара

Обезщетенията за безработица и намаляването на приходите от данъци раздуват отрицателното салдо по бюджета

09:39 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1 трлн. долара

Бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1 трлн. долара за първи път, откакто статистиката се води. Той достигна близо 1,09 трлн. долара през юни, като до края на финансовата година остават още три месеца, предаде BBC.

В сравнение с предишния месец той се е повишил с над 94 млрд. долара, което се оказа по-малко от очакванията за месечен ръст в размер на 95 млрд. долара. Големият бюджетен дефицит може да затрудни покриването на разходите по важни програми, каквито са здравеопазването и образованието.

Американското правителство увеличи значително своите разходи, за да се бори с последиците от икономическата рецесия. Закъсалите финансови компании глътнаха голяма част от отпуснатите правителствени средства.

Намаляването на приходите от данъци, нарастването на разходите за обезщетение на безработните лица, както и финансирането на войната в Ирак също допринасят за нарастването на дефицита.

За предишната финансова година страната имаше бюджетен дефицит от 455 млрд. долара. Неговото разрастване бе очаквано за финансовата 2008/9 година, която ще приключи в края на септември.

Бюджетният дефицит е опасен, защото колкото повече расте, толкова по-големи стават разходите на правителството и рискът от появата на инфлация. Той оказва натиск върху стойността на долара в дългосрочен план и може да доведе до повишаване на данъците, както и до рязко свиване на разходите на правителството.

Конгресът в САЩ одобри план за съживяване на финансовата система за 700 млрд. долара, както и пакет за стимулиране на икономиката на стойност 787 млрд. долара. Миналата седмица се появиха спекулации, че може да бъде разработен и втори план за спасяване на икономиката.

Разрастването на бюджетния дефицит на САЩ накара много от чуждите инвеститори да се притесняват за стойността на долара в дългосрочен план, както и за сигурността на техните инвестиции в американски държавни ценни книжа.

Щатският долар поевтинява с 0,2% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4014 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.07.09 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още