IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: Ще мине време преди кредитирането да се засили

Президентът на ЕЦБ припомни на банките да не забравят своето основно задължение да предоставят кредити

15:38 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Ще мине време преди кредитирането да се засили

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише предупреди, че ще мине известно време преди огромната сума, която централната банка наля в банковата система на еврозоната, да се превърне в допълнително кредитиране за бизнеса и домакинствата.

Жан-Клод Трише припомни на банките да не забравят своето основно задължение да предоставят кредити. Той допълни, че все пак е необходимо време, за да се усвои рекордната сума от 442 млрд. евро, която бе отпусната като заем на банките от еврозоната за една година при лихва от 1 на сто.

По време на семинар в Мюнхенския университет Трише заяви, че разрешаването на проблема с токсичните активи, които тежат на балансите на финансовите компании, е необходимо за възстановяването на нормалните потоци от кредит в САЩ и еврозоната.

Трише вярва, че средствата на ЕЦБ ще помогнат на банките от еврозоната да коригират разминаването между желаните инвестиции и източниците на финансиране. По този начин ще се подобри тяхната ликвидност и това ще ги насърчи да предоставят допълнителни кредити на реалната икономика.

Председателят на ЕЦБ заяви, че банките трябва да се научат да използват дългосрочното финансиране, което получават от своите централни банки, за да увеличават своите дългосрочни активи.

Трише е убеден, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на обезпечени облигации за 60 млрд. евро ще подкрепи финансовите пазари. Досега централната банка е обявила покупки за 66 млн. евро, предаде Ройтерс.

Той разкри още, че програмата за изкупуване на финансови активи е започнала през миналата седмица и ще се изпълнява постепенно по такъв начин , че да продължи и през следващата година.

Европейската централна банка очаквано остави основната лихва на ниво от 1% по време на последната си среща на 2 юли. Икономистите не очакват промяна в основния лихвен процент в еврозоната преди следващата година.

Еврото поскъпва с 0,2% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 15:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3966 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още