IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват Фед да разкрие стратегията си за затягане на паричната политика

Фед трябва да убеди инвеститорите, че инфлацията ще бъде стабилна и няма да надхвърли прогнозите, след като рецесията приключи

15:11 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват Фед да разкрие стратегията си за затягане на паричната политика

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке вероятно ще разкрие пред Конгреса през следващата седмица начина, по който управляваната от него централна банка ще излезе от свръхлибералната си парична политика, разкриват очакванията си икономисти пред Bloomberg.

Федералният резерв наля 1 трлн. долара в банковата система на САЩ през последната година чрез покупките на ценни книжа и отпускането на спешни заеми. По този начин стойността на активите в счетоводния баланс на централната банка се удвои.

Според икономистите Фед трябва да убеди инвеститорите, че инфлацията ще бъде стабилна и няма да надхвърли прогнозите, след като рецесията приключи, и сега е подходящият момент ръководството на Фед да изложи своята стратегия за изход.

През тази седмица Комитетът за парична политика към Фед ще публикува своята нова прогноза за развитието на икономиката. Последният икономически доклад на Фед предвиждаше инфлацията да достигне 1-1,6% през 2010 г. спрямо 0,6-0,9% през 2009 г.

Фед предвижда ръст на цените между 1,7 и 2% в дългосрочен план. В същото време миналата седмица инвеститорите са очаквали инфлация от 1,52%, колкото е разликата между дохода по индексираните с инфлацията облигации и десетгодишните държавни ценни книжа.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg, прогнозират, че Фед ще повиши лихвата през третото тримесечие на следващата година и ще я направи 1% през последното тримесечие. Предишните прогнози бяха, че Фед ще запази лихвата на ниво от 0-0,25% до края на следващата година.

Бен Бернанке ще направи изявление пред Комисията за финансови услуги на 21 юли. Той е задължен по закон два пъти в годината да свидетелства пред тази комисия относно действията на Фед за поддържането на ценовата стабилност и максималната заетост.

В средносрочен план Фед ще трябва да извършва т.н. „стерилизирани“ интервенции (когато покупката на един актив се неутрализира с продажбата на друг) на финансовите пазари, за да не увеличава количеството на паричната маса, а само предлагането на определен сегмент на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още