IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада отчете рекорден търговски дефицит през май

Поскъпването на канадския долар и свиването на международната търговия е стопило с една трета износа на страната

17:24 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Канада отчете рекорден търговски дефицит през май

Износът на Канада продължава да намалява с бързи темпове под натиска на поскъпващата местна валута. В резултат на това отрицателното салдо по търговския баланс на страната достига рекордно високата стойност от 1,4 млрд. канадски долара през май.

Икономистите очакваха търговският дефицит да се увеличи до 500 млн. канадски долара през май спрямо 389 млн. канадски долара за април. Износът се свива за трети пореден месец, и то два пъти по-бързо от вноса. Най-силни спадове де отчитат в автомобилния и енергийния сектор.

Данните на Канадския статистически офис показаха, че износът намалява с 6,9% на месечна база до 28,4 млрд. канадски долара. Вносът се свива с 3,5%, като излишъкът от търговията със стоки със САЩ се стопява почти наполовина до 1,48 млрд. канадски долара.

В сравнение със същия месец на миналата година износът намалява с 33%, а вносът се свива с 18,8%.

Отделни данни показаха, че безработицата в Канада се е повишила до 8,6% през юни спрямо 8,4% през май. Това е най-високото ниво за последните 11 години. Икономистите обаче очакваха по-силен ръст на безработицата до 8,7% от работната сила.

Канадската икономика е закрила 7400 работни места през юни, което се оказа много по-малко от очакванията, че близо 35 хил. души ще загубят своята работа. Това показва, че икономиката на страната остава по-устойчива към последствията от кризата, въпреки че и местните компании са принудени да намаляват броя на своя персонал.

Работните позиции на пълен работен ден намаляват с 48 хил. Техният спад е частично компенсиран от наемането на 40 хил. служители на непълен работен ден. Увеличава се и броят на хората, които предпочитат да работят за себе си.

През второто тримесечие са били закрити общо 13 хил. работни места в икономиката спрямо 273 хил. за периода януари – март. Това показва, че заетостта продължава да намалява, но с много по-слаби темпове. Заплащането на служителите на пълен работен ден нараства с 3,4% на годишна база.

Данните за малкия брой на закритите работни места доведоха до поскъпване на канадския долар, което се стопи след новината за рекордно високата стойност на търговския дефицит. Към 17:20 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,6115 канадски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още