IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на САЩ расте, търговският дефицит се свива

Търговският дефицит изненадващо се сви с близо 10% на месечна база и достигна 26 млрд. долара през май

16:24 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на САЩ расте, търговският дефицит се свива

Търговският дефицит на САЩ изненадващо се сви през май и достигна най-ниската си стойност за последните десет години. Разликата между стойността на вноса и износа намалява с 9,8% на месечна база до 26 млрд. долара, показаха данните на Министерството на търговията.

Анализаторите очакваха отрицателното салдо да се увеличи до 30 млрд. долара през май спрямо 28,2 млрд. долара през април. Износът се увеличава с 1,6% на месечна база до 123 млрд. долара, което е най-силният ръст, изразен в проценти, от юли 2008 г. досега. В същото време вносът намалява с 0,6%.

В сравнение със същия месец на миналата година дефицитът намалява с над 58%, износът се свива с 21,3%, а вносът – с 31,3%.

Намаляването на отрицателното търговско салдо се дължи отчасти на засиленото търсене на американски стоки поради поевтиняването на щатската валута. От друга страна закриването на редица заводи в страната намалява вноса на петрол и други важни стоки и суровини.

Търговският дефицит с Китай се увеличава до 17,5 млрд. долара през май, докато този с Канада, Мексико и Япония се свива. Дефицитът от търговията със стоки и услуги с Европейския съюз пада с 48% до 2,8 млрд. долара, защото търсенето на европейски стоки намалява силно, предаде Bloomberg.

Ако се изключи промяната в цените, търговският дефицит намалява до 36,2 млрд. долара спрямо 40,1 млрд. долара за предходния месец. Тази стойност се използва при изчисляването на брутния вътрешен продукт на страната.

Международният валутен фонд прогнозира, че световната търговия може да се свие с 12% през тази година, преди да отчете минимален ръст от 1% през следващата. Най-новият икономически доклад на МВФ предвижда, че световната икономика може да се свие с 1,4% през тази година и да отчете ръст от 2,5% през следващата.

Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че цените на вносните стоки се повишават с 3,2% на месечна база през юни. Това е четвъртото месечно повишение на индекса на вносните цени и се дължи главно на поскъпването на петрола през последните месеци.

В сравнение със същия месец на миналата година вносът е поевтинял със 17,4%. В същото време цените на износа се повишават по-малко - с 1,1% на месечна база, но остават с 6,4% под нивата си отпреди 12 месеца.

Щатският долар поевтиня за кратко спрямо еврото до 1,3932 долара за едно евро след публикуването на данните за търговския дефицит. Към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3905 долара, като от началото на деня щатската валута е напреднала с повече от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още