IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна производствена дефлация в Япония

Индексът на цените на корпоративните стоки намалява с 6,6% на годишна база

09:38 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна производствена дефлация в Япония

Индексът на производствените цени в Япония отчете рекорден годишен спад през юли, след като цените на петрола са понижиха, а търсенето на суровини се понижи поради слабото потребление на домакинствата.

Цените на ниво производител намаляват с 6,6% в сравнение с юни 2008 г., след като отчетоха годишен спад от 5,5% през май. Това е най-силното понижение, откакто Японската централна банка започва да изчислява показателя през 1960 г., предаде Bloomberg.

Пазарните анализатори очакваха по-малък спад от 6,4% на годишна база. В сравнение с предишния месец цените намаляват с 0,3%, което също се оказа повече от очаквания спад от 0,1% на месечна база.

Понижението на цените се дължи до голяма степен на поевтиняването на енергийните ресурси начело с петрола, който поскъпна до 147 долара за барел в средата на миналата година. Цените вероятно ще се нормализират през следващите месеци.

Цените на потребителските стоки, които са предпочитан от ЯЦБ измерител на инфлацията в страната, се понижиха с 1,1% на годишна база през май. Това също е рекорден спад на индекса на потребителските цени.

Дефлацията е едно най-опасните явления в икономиката. Очакванията, че цените ще продължат да намаляват, могат да накарат компаниите и домакинствата да отлагат своите покупки, което намалява приходите на фирмите и води до съкращения на персонал.

Японската йена продължи да поскъпва на международните валутни пазари. Към 9:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 92,84 йени, което прави ръст от 0,2% в полза на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още