IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се кани да влезе в ЕРМ2 през тази година

Валутите на Полша, Унгария и Чехия поскъпнаха силно спрямо еврото след новината

15:38 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Полша се кани да влезе в ЕРМ2 през тази година

Полската злота поскъпна силно спрямо еврото, след като финансовият министър на страната Яцек Ростовски заяви, че Полша може да влезе във валутния механизъм ERM2 още през тази година, предаде Bloomberg.

Всяка държава, която иска да въведе еврото като средство за разплащане, трябва първо да мине през ERM2. Валутният механизъм ERM2 се основава на концепцията за определяне на коридор от +/-15%, в рамките на който обменният курс на местната валута спрямо еврото може да варира.

По този начин страната трябва да докаже, че може да провежда разумна фискална и парична политика, която ще поддържа курса на местната валута стабилен спрямо еврото за продължителен период от време.

Според Яцек Ростовски злотата ще бъде достатъчно стабилна през втората половина на годината, за да може страната да влезе във валутния механизъм. Целта на Полша е въведе официално еврото до средата на 2012 г.

Намеренията на Полша могат да бъдат възпрепятствани от нарастването на държавния дълг и бюджетния дефицит, които в момента надхвърлят границите, определени от Европейския съюз.

След като престои в ERM2 две години, страната трябва да е изпълнила критериите от Маастрихт, за да получи одобрението на Европейската централна банка да въведе еврото.

В момента в ERM2 членуват Дания, Литва, Латвия и Естония. Словения, Кипър, Малта и Словакия напускаха ERM2, след като се присъединиха към еврозоната.

Полската валута поскъпна с 1,5% спрямо еврото до 4,3637 злоти за едно евро, което е най-силният скок в курса за последната седмица. Другите валути в Източна Европа също напреднаха след новината.

Унгарският форинт поскъпна с 1,1% до 275,52 форинта за едно евро, а чешката крона напредна с 0,4% до 25,929 крони за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още