IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обвинения за шпионаж сринаха австралийския долар

Мениджър в австралийската добивна компания Rio Tinto е бил задържан от китайските власти

14:48 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обвинения за шпионаж сринаха австралийския долар

Мениджър в австралийската добивна компания Rio Tinto бе задържан от китайските власти по обвинения в шпионаж. Случаят нанесе силен удар върху австралийската валута, която поевтиня с 2,5% спрямо японската йена за няколко часа.

Инвеститорите се разтревожиха, че аферата с мениджъра продажби на Rio Tinto за Китай Стърн Ху може да навреди на търговските взаимоотношения между Австралия и нейния втори по големина търговски партньор след Япония.

Опасенията за това бяха подхранени от новината, че покупката на голяма пратка въглища от Австралия за Китай е била отказана. Официалната версия за това е, че Китай разполага с достатъчно запаси, а търсенето на въглища в момента е слабо.

Австралийският служител е бил задържан в неделя от властите по подозрения, че краде държавни тайни, пише CNBC. Още трима души от неговия работен екип, които са с китайски произход, също са били арестувани.

Австралийското правителство е било изненадано от новината и се опитва да осъществи връзка с арестувания австралийски гражданин. От Rio Tinto уточняват, че служителите в офиса в Шанхай са отговаряли главно за продажбите и маркетинга в региона.

Подробностите все още не са ясни, но задържането на служителя на Rio Tinto идва в период на напрегнати взаимоотношения между двете страни. През юни Rio Tinto отхвърли планирана инвестиция на китайската компания Chinalco за 19,5 млрд. долара.

Китай е внесъл австралийски стоки на обща стойност 36 млрд. австралийски долара за 11-те месеца до края на май. Половината от вноса през миналата година се състои от желязна руда.

Австралийският долар поевтиня до 71,53 японски йени след новината, което е най-ниският курс от 15 май 2009 г. Силната реакция на валутните пазари показва нестабилното състояние, в което се намират.

Към 14:30 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 72,73 японски йени. От началото на тази година австралийската валута е поскъпнала с близо 15% спрямо йената и с 11% спрямо щатския долар и еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още