IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ остава на автопилот

Централната банка на Великобритания се въздържа от промени в основната лихва и в програмата за изкупуване на финансови активи

14:11 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ остава на автопилот

Централната банка на Великобритания очаквано остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0,5 на сто през юли и се въздържа от промени в своята програма за покупка на финансови активи за 125 млрд. паунда.

Комитетът за парична политика очаква, че ще приключи напълно с обявената програма за изкупуване на ценни книжа в рамките на един месец. Комисията ще направи преглед на обхвата на програмата отново по време на нейното заседание през август и ще съобрази решението си с най-новите прогнози за инфлацията.

Миналия месец Комитетът за парична политика към Английската централна банка единодушно взе същото решение и заяви, че вижда признаци за стабилизиране на потреблението и на пазара на имоти. Банката смъкна основната лихва до половин процент през март и се очаква той да остане толкова до края на тази година.

Очакванията, че централната банка може да увеличи стойността на програмата за изкупуване на ценни книжа се засилиха напоследък. Институцията има възможност да изкупи активи за още 25 млрд. паунда до максималните 150 млрд. паунда, одобрени от правителството.

Някои икономисти са на мнение, че АЦБ трябва да иска разрешение от правителството да увеличи стойността на своите покупки до поне 200 млрд. паунда. По този начин банките ще получат допълнителен паричен ресурс, който да отдават назаем на домакинствата и бизнеса.

Изчисления на Ройтерс показват, че ако АЦБ продължава да купува ценни книжа за 6,5 млрд. паунда всяка седмица, тогава всичките 125 млрд. паунда ще бъдат похарчени до края на този месец.

Данните на Британския статистически офис разкриха по-рано днес, че вносът на стоки намалява с 4% на месечна база през май, а износът – с 0,8%. В резултат на това търговският дефицит на страната се свива до 6,3 млрд. паунда.

Това е най-ниската стойност на отрицателното салдо по търговския баланс за последните три години. Икономистите очакваха то да намалее по-слабо от 7,1 млрд. паунда през април до 6,8 млрд. паунда през май.

Обнадеждаващи за британската икономика са и данните на Конферентния борд за индекса на водещите индикатори през май. Той се повишава за втори пореден месец и добавя 1% към стойността си до 91,4 пункта през май след 0,7-процентното увеличение през април.

Икономическият барометър се увеличава благодарение на ръста на компонентите, които следят очакванията за обема на производството, потребителското доверие, цените на акциите и лихвените спредове.

Индексът е важен ориентир за състоянието на британската икономика, защото предсказва нейното развитие през следващите шест месеца. Индексът на водещите индикатори се публикува от Конферентния борд, който е бизнес организация с нестопанска цел.

Британската лира поскъпна силно спрямо долара, след като АЦБ реши да не увеличава печатането на пари на този етап. Към 14:10 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6236 щатски долара спрямо курс от 1,6177 половин час преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още