IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производственият сектор на Острова отчете изненадващ спад

Индексът, който следи промишленото производство, неочаквано намаля с 0,5% на месечна база през май

12:40 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производственият сектор на Острова отчете изненадващ спад

Стойността на произведената от английските компании продукция неочаквано се сви през май, след като се увеличи през март и остана непроменена през април.

Индексът, който следи промишленото производство, неочаквано намаля с 0,5% на месечна и 12,7% на годишна база през май. Данните на националния статистически офис разочароваха икономистите, които очакваха ръст от 0,2% за месеца и годишен спад от 11,8 на сто.

Индексът се повиши с 0,2% на месечна база през март и остана непроменен през април. Това показва, че ситуацията в производствения сектор на страната остава нестабилна, защото търсенето на стоки в Европа и САЩ е все още слабо.

По-голямата част от индустриите, включени в индекса, отчитат спад, начело с производството на машини, оборудване и хартия.

Индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на местните фабрики, добивни компании, както и тези за комунални услуги, се понижи с 0,6% на месечна и 11,9% на годишна база.

Икономистите очакваха увеличение от 0,2% за месеца и спад от 11,3% за годината. Той се повиши с 0,2% на месечна база през април, след като преди това намаля с 0,3 на сто.

В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на Английската централна банка. Пазарните анализатори са единодушни, че ръководството ще запази основната лихва на ниво от 0,5%. Част от пазарните участници са на мнение, че банката може да увеличи стойността на програмата за изкупуване на финансови активи.

Британската валута поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар днес. Към 12:30 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6231 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още