IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в сектора на услугите на САЩ отшумява

Индексът на бизнес активността в сектора достигна 47 пункта през юни, което е най-високата стойност от октомври миналата година

17:41 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата в сектора на услугите на САЩ отшумява

Кризата в сектора на услугите в САЩ продължи да намалява, след като индексът на бизнес активността се повиши за трети пореден месец през юни и то по-силно от очакваното. 

Той достигна стойност от 47 пункта през юни спрямо 44 пункта за май. Данните на Института за управление на доставките се оказаха по-добри от очакванията на икономисти за ръст до 45,9 пункта.

Въпреки повишението показателят за състоянието на икономическата активност в третичния сектор остана в песимистичната зона под 50 пункта за девети пореден месец. Това показва, че мениджърите на компаниите от сферата на услугите все още не отчитат ръст.

Всички компоненти в състава на индекса се повишават начело с индекса, който следи цените в сектора. Той достига 53,7 пункта през юни, което показва, че цените са се повишили в сравнение с предишния месец. Най-ниско остава нивото на индекса, който следи заетостта в сектора: 43,4 пункта.

Шест от индустриите, които са включени в проучването, отчитат ръст през юни, в това число агенциите за недвижими имоти, за коли под наем и срещу лизинг, развлекателните дейности и отдиха, хотелите, както и финансите и застраховането.

Секторът на услугите заема ключово място в американската икономика и изненадващо силното повишение на индекса на бизнес активността доведе до поскъпване на щатската валута. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3903 щатски долара спрямо курс от 1,3935 преди изнасянето на данните.

От началото на днешната валутна сесия доларът поскъпва с над 0,5% спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още