IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново доказателство, че икономиката на Япония се подобрява

Индексът на водещите индикатори се увеличава за трети месец през май, а този на съвпадащите индикатори – за втори пореден месец

11:55 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ново доказателство, че икономиката на Япония се подобрява

Индексът на водещите индикатори за Япония, който е един от най-точните ориентири за развитието на икономиката, се повиши за трети месец през май. Това загатва, че кризата във втората по големина икономика е започнала да губи своята сила и тя може да отчете ръст още през второто тримесечие на тази година.

Показателят се повишава до 77% през май спрямо ревизираната надолу стойност от 76,2% за април. Данните на Министерския съвет оправдаха пазарните очаквания. В същото време индексът на съвпадащите индикатори се повиши до 86,9% през май спрямо 86% през април.

Двата индекса представляват съвкупност от определени икономически индикатори, които показват текущото състояние на икономиката, както и посоката на нейното развитие през следващите няколко месеца.

Миналата седмица стана ясно, че индустриалното производство в Япония се повишава за трети месец през май като отчита ръст от 5,9% на месечна база. Данните на Министерството на търговията показаха, че това е най-силното повишение в рамките на един месец от 1953 г. досега.

Индексът на бизнес доверието се увеличи за първи път за последните девет месеца, а в същото време активността в сектора на услугите отчете първи ръст за последните три месеца. Индексът на съвпадащите индикатори отчете първия си ръст за последната година през април, което също се тълкува като знак, че рецесията в страната може би е към своя край.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg, са на мнение, че японската икономика е отчела ръст от 2,3%на годишна база за периода април – юни, което би бил първия ръст за последната година. През първото тримесечие на годината тя се сви с рекордните 14,2% на годишна база, а безработицата достигна 5,2% през май.

Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви днес, че износът и индустриалното производство са достигнали повратна точка, но свиването на инвестициите и нарастването на безработицата продължават да бъдат заплаха за икономиката. Последната оценка на Японската централна банка за икономическото развитие се подобрява за всички девет региона на страната, което не се е случвало от началото на 2006 г.

Японската йена поскъпва с близо 0,9% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 11:20 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,27 йени. За последните три месеца йената е поскъпнала с общо 5,5% спрямо долара и с 1,8% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още