IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия също се намеси в атаките срещу долара

Страната е единствената от групата БРИК, която не беше призовавала за намаляване на влиянието на зелените пари

21:32 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индия също се намеси в атаките срещу долара

Индия също се включи в групата на страните, призоваващи за ограничаване на ролята на американския долар. Така вече всички представители на БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) под една или друга форма разкририкуват ролята на зелените пари.

Мнението на икономическия съветник на премиера на Индия Манмохан Сингх призовава правителството да диверсифицира портфейла на валутния резерв на страната. Към момента той възлиза на 265 млрд. долара, като повечето от тях са в доларови активи.

„Основната част от резервите на Индия са в долари – това е нещо, което е проблем за нас“, смята съветникът Суреш Тендулкар, цитиран от Bloomberg.

Очаква се въпросите за бъдещето на американския долар да бъдат обсъдени на следващата среща на лидерите на Г-8, на която участие ще вземат и представители на ключовите държави от развиващия се свят.

В резултат на изразената от Индия позиция, вече всички от БРИК се обявяват за ограничаване на ролята на долара. През последните седмици Русия, Бразилия и Китай сключиха поредица от двустранни споразумения за търговия между тях с използването на собствените им валути, а не на американския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още